Odżywianie osób chorych na cukrzycę.

0
39

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą trzustki. Produkcja insuliny wytwarzana przez ten narząd u osób chorych nie jest wystarczająca lub komórki naszego ciała wykorzystują ją w nieprawidłowy sposób.

Jakie są rodzaje i przyczyny występowania cukrzycy.
Cukrzyca typu 1 jest to choroba dotykająca dzieci, jej przebieg jest zazwyczaj gwałtowny a nieleczenie czasami skutkuje śmiercią chorego. Cukrzyca tego typu jest chorobą autoimmunologiczną oraz posiada swój podtyp na który, chorują osoby po ukończeniu trzydziestego roku życia. Podtyp tej choroby nazywany jest cukrzycą utajoną gdyż, drzemie ona w organizmie człowieka by, po pewnym czasie się aktywować.
Cukrzyca typu 2 występuje u osób dorosłych i jest najczęściej występującym z odmian tej choroby. Typ 2 cukrzycy może wynikać z odporności na insulinę tkanek i komórek ciała ale również, ze zbyt niskiego wytwarzania insuliny przez naszą trzustkę.
Oprócz tych dwóch podstawowych typów możemy wyróżnić jeszcze cukrzycę ciążową oraz inne specyficzne typy tej choroby.
Cukrzyca ciążowa występuje w dwojaki sposób albo, w przypadku gdy kobieta choruje na nią przed ciążą lub, w przypadku kobiet zdrowych jako hiperglikemia. Do innych typów cukrzycy zaliczamy takie które, są spowodowane defektami genetycznymi, infekcjami czy lekami farmakologicznymi. Cukrzyca jest chorobą genetyczną jak również i środowiskową. Oprócz tego na jej rozwój wpływają takie czynniki jak między innymi: nadciśnienie, nadwaga, nieprawidłowa dieta lub nowotwór trzustki.

Objawy cukrzycy.
Głównym objawem tej choroby jest wysoka zawartość glukozy we krwi jak również, duże pragnienie. Następnie dochodzi do obniżenia odporności, upośledzenia wzroku oraz utraty masy ciała oraz występują trudności podczas gojenia się ran. Niektóre osoby cierpią również na świąd skóry oraz zmęczenie.

Odpowiednia dieta dla cukrzyków.
Osoby cierpiące na tę chorobę muszą spożywać produkty o niskiej zawartości indeksu glikemicznego czyli takie, gdzie przeważają złożone węglowodany. Odpowiednia żywność dla cukrzyków musi charakteryzować się niskim wskaźnikiem IG który, posiadają produkty przetworzone w sposób minimalny.

Produkty jakie mogą spożywać cukrzycy.
Przede wszystkim do swojej diety cukrzycy powinni wprowadzić owoce i warzywa jednak, zakazane są warianty suszone jak również, powidła czy owoce w słodkiej zalewie. W przypadku warzyw osoby chore nie powinny często spożywać ziemniaków czy groszku. Produkty mleczne powinny być chude i jak najbardziej naturalne. Jeżeli chodzi o mięso tu również jak w przypadku nabiału należy, wybierać tylko takie które, jest chude oraz przygotowywać je w wersji na parze, pieczone lub duszone. Pieczywo powinno być razowe jak również makarony pełnoziarniste. Osoby chore mogą spożywać nie za często ryby oraz muszą zrezygnować ze słodyczy i picia alkoholu.

Przykładowy jadłospis dla cukrzyka.
Śniadanie – kanapki z jakiem na twardo i sałatą
Drugie śniadanie – jogurt naturalny i awokado
Obiad – duszony indyk z ryżem i surówka
Podwieczorek – koktajl owocowy
Kolacja – grahamka z twarożkiem i rzodkiewką.

Należy pamiętać, że cukrzyca jest chorobą nieuleczalną jednak dzięki odpowiednim zaleceniom lekarzy i prawidłowej diecie można z tym schorzeniem normalnie żyć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here